Master/Spatial Design
My degree project is about reusing materials as a way to rethink how architecture can be produced.
The starting point is with the reclaimed elements of a building currently being demolished. Sandhagen 2 was built as a factory for charcuterie in the early 1950s and has until now been used for manufacturing sausages, hams, smoked pork and patées.
Through documentation, an inventory has been made into a resource repository: balustrade of carved wood, terracotta tiles, stone window ledges and concrete pillars. What will happen when these elements are removed from the stench of slaughter and carefully placed into a new context?
The aesthetic of reuse challenges the balanced and ordered in favour of variety and unexpected relationships between building elements and materials.
This creates a kind of new positive tension to the work of the architect. To use salvaged material requires a new design method that takes into account all the logic and history that comes along with that material.
Mitt examensarbete handlar om återanvändning av material som ett sätt att ompröva hur arkitektur kan skapas.
Utgångspunkten är återvunna delar av en byggnad som håller på att demoleras. Sandhagen 2 byggdes som en charkuterifabrik i början av 1950-talet och har fram till nu använts för tillverkning av korvar, skinkor, rökt sidfläsk och patéer.
Genom dokumentation har en inventering gjorts för ett resursupplag: balustrad i snidat trä, terrakottaplattor, fönster med stenlister och betongpelare. Vad kommer att hända när dessa element tas bort från stanken av slakt och omsorgsfullt placeras i en ny kontext?
Estetiken i återanvändning utmanar det balanserade och välordnade framför omväxling och oväntade relationer mellan byggnadselement och material.
Det här skapar en ny slags positiv spänning i arkitektens arbete. För att använda tillvarataget material krävs en ny designmetod som tar hänsyn till all den logik och historia som åtföljer materialet.
Spatial Design